HATÁRŐR NYUGDÍJASOK OROSHÁZI EGYESÜLETE

A tartalomból:  Honlap --- köszöntő, kezdőlapRólunk --- az Egyesület történeteKapcsolat --- üzenetküldési lehetőség a VezetőségnekAlapszabály --- az Egyesület AlapszabályaHatározatok --- vezetőségi, kibővített vezetőségi, közgyűlésiBeszámolók --- közhasznúsági, pénzügyi, adó 1%Galéria --- képes beszámolók az Egyesület éves tevékenységérőlKegyeleti --- Megemlékezés a tagtársaknak (Csak aktualitáskor jelenik meg!)Emlékek --- határőr emlékek, hagyományok, tradíciókMeghívó! --- programajánló (Csak aktualitás esetén jelenik meg!)

Orosháza booked.net
+18°C
Tartalomhoz ugrás

...ezer kép 1.

Emlékek > Húsz év...

XX. év tükrében

Az egyesületet az alakuló közgyűlés 1992 május 12-én. az egyesülési jogról szóló 1989. évi LL Torvény alapján alapította Ennek előzménye volt, hogy a belügyi szerveknél működő „Nyugdíjas Bizottságokat" megszüntették.
Egyesületünk Orosháza területén élő 33 fö Határőr nyugdíjassal alakult meg Az alakuló közgyűlésen 4 fős vezetőséget választottunk Czakó János elnököt. Harmati László. Zipperer József és Magyar Mihály vezetőségi tagokat.
A vezetőség kidolgozta a tőrvényben előírtak figyelembe vételével az egyesület Alapszabályát, amelyet megküldött a Békés Megyei Bíróságnak. A bíróság az egyesület bejegyzését 1992 novemberében hozott határozatában elismerte.
Az egyesület célkitűzései közül a leglényegesebb a Határőrséghez való tartozás erősítése, a határőr hagyományok ápolása, a nyugdíjasok érdekvédelme és az összetartozás erősítése volt.
A megalakulást követő évben az Orosházi Határőr Igazgatóság területén létrehoztuk a Makói, Lökösházi, Gyulai és Biharkeresztesi csoportokat a Határőrizeti- és Határforgalmi Kirendeltségek határőr nyugdíjasaiból.
Kidolgozásra került az Orosházi Határőr Igazgatósággal az Együttműködési Megállapodás, mely révén az Igazgatóság a rendezvényekhez helyiséget, az egyesület vezetősége részére irodát és telefonhasználatot, esetenként szállítási lehetőséget biztosított.
A létszám folyamatosan növekedett, hozzátartozókkal, családtagokkal, napjainkban az egyesület létszáma 180 fő.
Az egyesület mindvégig éves Munkaterv alapján dolgozott és dolgozik, havonta tart vezetőségi ülést, negyedévente kibővített vezetőségi ülést, ahol a csoportképviselők, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság és Fegyelmi Etikai Bizottság elnökeivel együtt részt vesznek.
Az egyesületünk főbb rendezvényei évente többé-kevésbé ismétlődnek, mint pl az éves közgyűlés, nőnapi megemlékezés, a hősök napi megemlékezés és koszorúzás. Szent László nap - a Határőrség napjának megünneplése, az idősek napjáról való megemlékezés.
A fentieken túl évente egy alkalommal, négynapos kirándulást szervezünk hazánk különböző történelmi nevezetességeinek, tájegységeinek és gyógyfürdőinek megismerésére: többek között Sopron, Szombathely, Győr, Körmend, Nagykanizsa, Pécs, Nyírbátor, Miskolc, Balassagyarmat, Sárospatak, Gyöngyös, Szekszárd, Csopak, Budapest és környéke. Ezen kívül évente egynapos látogatást szervezünk Határrendészeti Kirendeltségek megtekintésére, Hortobágyra, Debreceni Virágkarneválra stb.
Minden esetben részt veszünk a Belügyminisztérium által szervezett majálison és az októberi generációk találkozóján Budapesten, valamint a Vágóhíd utcában tartandó nyugdíjas sportnapon.
Külön rendezvényen köszöntjük kerek születésnapi évfordulós tagjainkat, Kórházi  és beteglátogatást végzünk, illetve koszorúval köszönünk el elhunyt tagjainktól. A Határőrség és a Rendőrség integrációját követően a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal, kidolgoztuk az új Együttműködési Megállapodást, felvettük a kapcsolatot a rendőr nyugdíjas egyesületekkel, akikkel azóta is jó az együttműködésünk.
Egyesületünk a 2011. februári közgyűlésen úgy határozott, hogy Közhasznú Egyesület lesz. nagyobb feladattal, mozgástérrel és nagyobb pályázati lehetőséggel.
Négy évig BEOSZ tagok voltunk, de az egyesület számára nem hozott kellő eredményt, ezért 2011 januárjában közgyűlési határozattal kiléptünk.
Az egyesületünk megalakulása óta tagja a Rendőr és Határőr Nyugdíjas Egyesületek Országos Szövetségének, valamint a Békés Megyei Nyugdíjas Szövetségnek, és az Orosházi Kistérségi Nyugdíjas Szövetségnek.
Közhasznú Egyesületünk jelenlegi elnöke Hortobágyi Zoltán nyugállományú határőr alezredes, vezetőségi tagjai Zipperer József nyugállományú határőr alezredes. Zsarnai Imre nyugállományú határőr alezredes, és Zsurka Jánosné nyugállományú határőr köztisztviselő.

Orosháza. 2011 június 27.

Hortobágyi Zoltán nyá. hör. alez. Egyesület Elnöke


Internetről:
18. § (1) A belügyi szervek a nyugállományúak szociális gondozásának elősegítésére, a velük
való kapcsolattartás biztosítására és a nyugállományúak egyesületeinek támogatására
nyugdíjas bizottságok és egyesületek (a továbbiakban: nyugdíjas bizottság) hozhatók létre.
(2) Azoknál a belügyi szerveknél, ahol a nyugállományúak létszáma eléri a szerv
létszámának 30%-át vagy legalább 100 főt, ott célszerű nyugdíjas bizottságot létrehozni.
Ahol nyugdíjas bizottságot nem hoztak létre, a nyugdíjasok ügyeinek intézését a területileg
illetékes belügyi szerv személyügyi megbízottja (nyugdíjas referens) látja el.
(3) A nyugdíjas bizottságot, amely a létszámtól függően 3-7 főből állhat, a szerv
képviselőiből és a nyugdíjasok által delegált tagokból választják. A nyugdíjas bizottság
működési feltételeinek biztosításáért a szerv vezetője felelős.
Húsz év - ezer kép sorozatunkban az első albumból 153 fotót választottam ki.
Remélem mindenki örömére szolgál a "régi" fényképek nézegetése.
(A diasorozat havonta frissül.)
Készítette: WebSite X5 evo by
Minden jog fenntartva!

Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesülete
5900 Orosháza, Gyopárosi u. 1.
Telefon:  68/510-220/82-25
Email.: hor.nyugd.egy.ohaza@citromail.hu     
Elindultunk:
Weboldalunk 10 éves!

Vissza a tartalomhoz