Nyugdíjasok Weboldala


A tartalomhoz

Főmenü:


Olvasmány

2017 Archiv > Hírlevél '17.

KÖNYV ÚJDONSÁG AKCIÓS VÁSÁRLÁSA!


CÍME: ŐRZŐK, VIGYÁZZATOK A HATÁRRA!
TARTALMA:
HATÁRVÉDELEM, HATÁRŐRIZET, HATÁRVADÁSZOK A KÖZÉPKORTÓL NAPJAINKIG

BOLTI ÁRA: 7800 FORINT.
AJÁNLATUNK:4680 FORINT.

CSOPORTOSAN, VAGY EGYÉNILEG MEGVÁSÁROLHATÓ:
Budapest, Kerepesi út 29/B alatt, az V. épület 1- emeletén a Zrínyi Kiadó terjesztői részlegénél!
Csak a kedvezményes árat kell összegyűjtve vagy egyénileg befizetni, átvehető a könyv.
Fizetni készpénzzel lehet, a portán banki automata van!
Nyitva: Hétfő – Péntek 09- 15- óráig.
Tel:
30/578-1048 Győr Edina ügyintéző.
30/633-0619 Bartha Cynthia ügyintéző.

A GYŰJTEMÉNYES KIADVÁNY TARTALMAZZA:
Belügyminiszteri ajánló;
Védelmi miniszteri köszöntő;
Előszó: Dr. Bakondi György;
Nováky Balázs;
Befejezés: Béndk József.


ÖRZŐK, VIGYÁZZATOK A HATÁRRA!

A kötetben egyedülállóan újszerű határtörténeti gyűjteményes kronológiát olvashatunk. A középkori egyetemes történelmi kortól, a magyar államiság korszakain a napjainkig átívelő szervezettörténeti, határőrizeti és a határvédelmi viszonyok változó alakulását.
Filmszerűen pergő folyamatban mutatja be a külső konfliktusok idején a korabeli államhatár védelmi rendszereket, illetve a békés időszakok határőrizeti megoldásait egyaránt. Részletesen taglalja az osztrák-magyar monarchia korlátozott szabadsága alatt királyi rendelettel megalakuló és az első világháborúig működő magyar határrendészet kezdeti fejlődési változatait, majd Trianont követően a vámőrségi fedéssel működő határőrizet rendszerét, valamint a határvadász alakulatok háborúban való részvételét.
Első, sokoldalú áttekintő határtörténeti bemutatása jelenik meg annak a hidegháborús korszaknak, amelyben a második világháború utáni demokratikus kibontakozás folyamataiban még a nemzeti hagyományok szerint alakuló és működő honvéd határportyázó századok, továbbá a határvadász zászlóaljak kezdeti éveitől eltérően, a kényszerűen szovjet mintára átformált határőrség a közel 3-éves államvédelmi korszakon át, majd az 1953 – júniustól a 2007 december végéig tartó belügyminisztériumi szervezeti keretek között működve, az 1970-es évektől folyamatos változással egyre csökkent a katonai, és nőtt a határrendészeti funkciója.
Újszerű, hogy azonos fejezetben jeleníti meg a határőrizet különböző szakmai vonatkozású oldalait, közöttük a határőr felderítő és a határőrségi elhárítás, sokáig misztifikált szakszolgálati területeinek a specifikumait.
Ebben a bő fél évszázados, letűnt időszakban kerülnek leginkább szemléletes bemutatásra a határőrség tevékenységének a nemzetközi és belső biztonságpolitika alakulásaitól függő, állampolitikát szolgáló törvényes funkciójának az érvényesülése, illetve más oldalról azon eltorzított időszakok jellemzése, amikor a határbiztonságot megtartó alapfeladatait meghaladó hatalmi tényezőként az egyeduralomra törekvő pártpolitikát szolgáló szerepbe helyezésével a diktatórikus pártcélok szolgálatába is késztették.
A rendszerváltást, majd a rendőrséggel történő összevonást követő időszak napjainkig tartó határrendészeti változásait a kötet befejező részében megjelenő tanulmányok részletesen bemutatják.
A kötet reprezentatív jellegét, és tartalmi aktualitását kiemelik a miniszteri ajánló és köszöntő, továbbá a határőrség egykori parancsnokai által írt előszó, bevezetés, valamint a kiadvány befejező méltatása.
A könyv lapalji jegyzeteit tematikusan csoportosított, az ismeretbővítésre ajánlott, gazdag szakmai irodalom jegyzék egészíti ki.
A gyűjteményes kiadvány a határ-rendész életpályára készülő szakmai utódok tanuló ifjúsága részére alapvető történelmi tudnivalókat tartalmaz. A hadtudományok művelői, továbbá a határtörténeti kutatók és a szakírók számára továbbgondolásra, és tudományos feldolgozásra alkalmas témaköröket kínál. Az egykori határőrök az emlékezetes részek olvasási élménye mellett sok újszerűt tanulhatnak belőle. Akik nem voltak határőrök, gondolkodásban határőrré válhatnak általa. Unokáinkban a tiszteletet és megbecsülés érzelmeit ébresztheti a nagyszülők határőr szolgálatával együtt járó küzdelmes életútja iránt. Valamennyi olvasó sokoldalú ismeretekkel, és izgalmas, fordulatos élményekkel gazdagodik.

Közreadja: Hegedüs László.

D:\nyugdijasokweboldala.hu\2017 esztendei\10\01tje.png
Error File Open Error
D:\nyugdijasokweboldala.hu\2017 esztendei\10\02tje.png
Error File Open Error

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe