HATÁRŐR NYUGDÍJASOK OROSHÁZI EGYESÜLETE

A tartalomból:  Honlap --- köszöntő, kezdőlapRólunk --- az Egyesület történeteKapcsolat --- üzenetküldési lehetőség a VezetőségnekAlapszabály --- az Egyesület AlapszabályaHatározatok --- vezetőségi, kibővített vezetőségi, közgyűlésiBeszámolók --- közhasznúsági, pénzügyi, adó 1%Galéria --- képes beszámolók az Egyesület éves tevékenységérőlKegyeleti --- Megemlékezés a tagtársaknak (Csak aktualitáskor jelenik meg!)Emlékek --- határőr emlékek, hagyományok, tradíciókMeghívó! --- programajánló (Csak aktualitás esetén jelenik meg!)November --- jeles hónapok, napok, ünnepek

Orosháza booked.net
+18°C
Őszi fotók:
Kissné Boros Anikó
fotográfus
Tartalomhoz ugrás
BARANGOLÁS A SOPRONI TÁJAKON
A Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesületének 40 fős csoportja 2021. szeptember 15 és 18-a között 4 napos kirándulást tett Sopron és környékére, azzal a céllal, hogy megismerkedjenek a vidék történeti természeti nevezetességeivel és határőr hagyományival.
Első nap útközben megtekintettük a nemrégiben felújított Nádasdy Kastélyt és annak parkját, majd folyattuk utunkat Fertőrákosra.

Másnap kilátogattunk a Páneurópai Piknik helyszínére, ahol a Magyar történelem ezen kis szeletével ismerkedhettünk, majd Brennbergbányára látogattunk, a rendkívül különös és egyedülálló bányamúzeumot tekintettük meg, ahonnan Sopron felé vettük az irányt. Ott kisvonatra szállva ismerkedtünk Sopron város történelmével és jelenével.

A kissé fárasztó, de élményekben gazdag programok után a Soproni Borlovagrend képviselői vártak bennünket a Lovagrend Házában, egy tartalmas borkóstolásra és kiadós vacsorára.

A kellemes pihenés és ébredés után már indultunk is Hegykőre egy 1500 főt számláló településre, egykori határőr faluba, ahol a polgármester és a helyi Határőr Hagyományőrző Egyesület tagjai fogadtak bennünket és tartottak előadást az egykori helyi viszonyokról, történetekről, s még az elektromos jelzőrendszer egykori maradványait is megtekintettük. A csoportunk megkoszorúzta az egykori Határőr őrs udvarán lévő Emlékhelyet, majd folytattuk tovább utunkat Fertődre, ahol az Esterházy család ősi kastélyával ismerkedtünk meg. Mielőtt szálláshelyünkre érkeztünk volna vissza, betértünk a Fertőbozi Vincellér Házba: a Széchenyi Vinotékába. Itt elbúcsúztunk idegenvezetőnktől, majd egy kis pihentető borkóstolás után tettünk egy kiadós sétát a Fertőrákosi Kőfejtőben, ahol a Jókai regény alapján készült „A kőszívű ember fiai” című film részleteit forgatták. Este jól esett a finom vacsora, de még jobban a pihenés.

Elérkezett a nap, amikor búcsút intettünk Sopronnak és vidékének és egy kora reggeli elfogyasztása után Pannonhalma irányába vettük az útirányt. A csoport tagjainak zöme még sohasem jár Pannonhalmán így egy csodálatos élményt éltünk át az Apátság megtekintésével.

Móron egy finom ebéd és egy finom pohár bor elfogyasztása után már hazafelé indultunk és az esti órákban megérkeztünk Orosházára.

Rendkívül tartalmas, hasznos 4 napot töltöttünk el Sopronban és környékén, és aminek nagyon örültünk, hogy megismerhettük a „Leghűségesebb város” történelmi nevezetességeit és határőr hagyományait.
Orosháza, 2021. szeptember 20.
Hortobágyi Zoltán ny. r. ezredes
Egyesület Elnöke

Az itt látható galéria képei letölthetők, ha az alábbi linkre kattint:
Nádasdy Kastély és Park megtekintése
Fertőrákos - Huber Panzió & Vendéglő
Páneurópai Piknik emlékhely meglátogatása
Brennbergbánya - Múzeum látogatás
Sopron - kisvonatozás
Látogatás a Soproni Borlovagrendnél
Hegykő - Határőr Emlékhely megkoszorúzása
Fertőd - Esterházy Kastély
Ferőbozi Vincellér Ház - Széchenyi Vinotéka
A Fertőrákosi Köfejtő felfedezése
Pannonhalmi Bencés Főapátság és Gimnázium
Készítette:
Minden jog fenntartva!

Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesülete
5900 Orosháza, Gyopárosi u. 1.
Telefon:  68/510-220/82-25
Mail: hor.nyugd.egy.ohaza@citromail.hu     
Elindultunk:
Weboldalunk 11 éves!

MENÜ
A LAP TETEJÉN
Vissza a tartalomhoz