Nyugdíjasok Weboldala


A tartalomhoz

Főmenü:


Szolgálati közlemény!

Közösségi

Nyugdíj: meglepetés érheti a rendőröket a szolgálati időnél


A nyugdíjfolyósító nyilvántartásában nem vagy hiányosan szerepelhetnek a rendőrök és volt határőrök leszolgált évei. Ez azt jelentheti, hogy amikor a nyugdíjfolyósítónál megigénylik a nyugellátás megállapítását, hiába szolgáltak majdnem 30 évig a rendőrségnél, a folyósító ebből csak 5-öt tart nyilván és ez alapján állapítja meg a nyugdíj összegét.

Egy ex-rendőr (határőr) hiába szolgált majdnem húsz évig, a nyugdíjnyilvántartásban csak két év szerepelt. Mikor lekérte saját adatait azzal szembesült, hogy mindössze öt év szolgálati időt tartanak neki nyilván - írta a 24.hu. Ez ráadásul ellenmond annak is, hogy a volt rendőr most szolgálati járandóságot kap, melynek összegét majdnem 30 év alapján állapították meg, amelyről papírja is van.

2012. januárjától megszűnt a szolgálati nyugdíj, de korábban a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, így a rendőrök is, szolgálati nyugdíjra voltak jogosultak 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött szolgálati idő után. Ennek összegét a nyugdíjazást megelőző 1 év havi átlaga alapján számolták. 2012-től viszont megszűnt a szolgálati nyugdíj és átalakult szolgálati járandósággá, amelynek összege csökkent a nyugdíjhoz képest, mert ebből szja-t is vonnak.

A fent említett exrendőr hiába kapja több mint 29 év alapján a járandóságát, mikor rákérdezett a nyugdíjfolyósítónál: Hogy lehet, hogy csak bő 5 év szolgálati időt tartanak nála nyilván - azt a választ kapta: a folyósító csak abból az adatból tud dolgozni, amit a rendőrség megküld neki. Ezt nyilvánosságra hozta a közösségi médiában, mire kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó.

Az ORFK-nak az a válasza arra, miért hiányos a rendőri időkre a nyugdíjnyilvántartás, hogy a rendőrségnek nem kellett megküldenie ezeket az adatokat a nyugdíjfolyósítónak. 2012. december 31-ig a szolgálati nyugdíj megállapításáról szóló határozatot az ORFK illetékes osztálya készítette el, így a hivatásos állományba tartozók adatait nem kellett átadniuk a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

2013. január 1-jétől úgynevezett adategyeztetési eljárást vezettek be, melynek célja, hogy a leendő nyugdíjasok még aktív korukban megtudhassák, milyenek a biztosítási jogviszonyaik, a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteik szerepelnek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban. Ez lehetőséget nyújt a korrekcióra még a nyugdíjazás előtt. Az egyeztetési eljárást a
kormányhivatalok járási hivatalai folytatják le.

A nyugdíj összegét a szolgálati idő hosszától függő nyugdíjszorzó és az 1988-óta szerzett (nyugdíjjárulék alapját képező) keresetekből számított nettó átlagkereset összege határozza meg. Ezért is nem mindegy, mennyi szolgálati időt ismernek el valakinek. Ha a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt, onnantól a szolgálati járandóság teljes összegét (szja-levonás nélkül) kell neki öregségi nyugdíjként továbbfolyósítani.

Viszont aki dolgozott a járandóság folyósítása alatt és legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, az az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után (legfeljebb fél éven belül) kérheti a nyugdíjfolyósítótól, hogy ezt az időt is vegyék figyelembe a nyugdjszámításnál.

Az ORFK azt javasolja azoknak, akiknek lehet elszámolatlan szolgálati ideje, hogy küldjék meg az ezt igazoló dokumentumokat másolatban a nyugdíjfolyósítónak, ami hivatalból fogja megkeresni a rendőri szervet. Ők igazolják ezeket az adatokat, a nyugdíjfolyósító pedig korrigálja a szolgálati időt. Elvileg a személyzeti osztályok már tudnak a hiányzó szolgálati időkból adódó problémákról és profin intézik a munkaviszony leigazolását.

Azt viszont nem sikerült megtudnunk az ORFK-tól, miért nem küldik át az érintettek adatait hivatalból, automatikusan, hogy ne a volt rendőröknek kelljen a jogviszony-igazolással egyesével bajlódniuk.

(forrás: pénzcentrum.hu, 2019. május 29.)


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe